Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Mindenki hallgatott - az MSZP-
  2007-05-25 21:56:18, péntek
 
  Mindenki hallgatott - az MSZP-frakció tudott a hazugságokról?
Egy éves a kormány I. rész
Hírszerző információ 2007. május 25. 14:10

Június 9-én lesz egy éves a második Gyurcsány-kormány. A jeles alkalomra született cikksorozatunk első részében annak néztünk utána, hogy a kampány során miként változott meg az MSZP miniszterelnök-jelöltjének retorikája; mi vezetett az "adócsökkentések kormánya" ígéretből az Új Egyensúly Program bevezetéséhez.

Amikor a hiány még jól volt

"Ez az adócsökkentések kormánya" - mondta Gyurcsány Ferenc az autós kampányfilmben, Batiz András kormányszóvivővel beszélgetve. A film ezzel a mondattal zárult: "szavazzon az ötéves adócsökkentési programra".

Ekkoriban még minden gazdasággal kapcsolatos aggodalmat hárított a miniszterelnök. A kommunikáció középpontjában az országba áramló uniós forrásokból finanszírozott beruházások és fejlesztések, valamint a 100 lépés program folytatása állt, és a reformok, amelyeket csak az igazságossággal párosítottak - áldozathozatalról, nehézségekről (vizitdíjról, tandíjról stb.) nem esett szó. Csak ha cáfolták.

Március 17-én Gyurcsány Ferenc azt mondta a Világgazdaságnak az államháztartási hiány lefaragását firtató kérdésére: "Mit akarunk lefaragni? Az államháztartási hiány, köszöni szépen, jól van." Az újságíró áfaemelésre vonatkozó felvetésére is nemmel válaszolt. Miután a szerző tovább erősködik - kormánypárti politikusok szerint lépések kellenek -, határozottan azt feleli: "A koalíció öt évre elfogadta az adótörvényeket, jól lehet tudni, merre akarunk továbbmenni. Meglepne, ha mást hallanának kormánypárti politikusoktól."

Orbán Viktor januári kampányígérete, a 10 százalékos tb-járulék csökkentés azonban jó ürügyet teremt arra, hogy az adócsökkentést - legalábbis mint a gazdaság fellendítésének eszközét - butaságnak állíthassák be. Március 19-én a miniszterelnök arról beszél, hogy "aki az adó- és tb-járulék radikális csökkentésében látja Magyarország jövőjét, az csak azért gondolhatja ezt, mert soha életében nem dolgozott még egy percet sem".

Ez természetesen nem a fő üzenet. A fő üzenet továbbra is az, hogy 2006-ig végrehajtották a szociális kiigazításokat, a következő időszakban pedig a beruházásokon és fejlesztéseken lesz a hangsúly. (Mokka, március 21.)

Kilenc napra rá interjú Gyurcsány Ferenccel a HVG-ben: "Ahhoz, hogy 2008-ban valóban a GDP 3 százalékára csökkenjen a költségvetési hiány, mintegy 600 milliárd forintos szaldójavítás szükségeltetik. Min fognak spórolni?" Válasz: "Évi 1 százalékpontot meghaladóan kell csökkenteni a költségvetési hiányt, azt a tempót kell tartani, amit 2005 és 2006 között elkezdtünk. A hiány egy részét a viszonylag tartós 4 százalékos gazdasági növekedéssel ki lehet nőni, másfelől viszont az állam szociális szerepvállalását sem lehet olyan mértékben növelni, mint az elmúlt időszakban. Az előttünk álló időszak intenzív fejlesztésről és intenzív államreformról szól majd, de nyugodtan mondhatom mindenkinek, hogy ezek - hasonlóképpen más rendszerek átalakításához - rövid távon nem hoznak sok pénzt a konyhára."

Kire kellett volna hallgatnunk?

A választások előtt pár nappal, 3-án zajlott a két miniszterelnök-jelölt vitája. Akkor az adók kapcsán Gyurcsány Ferenc már nem beszélt arról, mi lesz, csak arról, hogy addig mit tett a kormány, és célzott arra, hogy a családtámogatás terén folytatják a megkezdett lépéseket. Igaz, azt viszont tagadta, hogy például gyógyszerfelírási díjat kell fizetni. (Az is igaz, hogy nem lett gyógyszerfelírási díj - dobozdíjnak hívják.)

Áprilisban feszültséget okozott, hogy a 800 milliárdos, rekordösszegű államháztartási hiány közlését a választások másnapjára időzítették. Akkor ezt a miniszterelnök azzal magyarázta, hogy a dátumot januárban választották ki, amikor senki nem tudta, hogy mikor lesznek a választások.

Az ellenzéki aggodalmakat pedig azzal söpörte le, hogy "a választóknak a magyar gazdaság állapotának valós megismeréséhez nem pártvezérekre, hanem elemzőkre, kutatókra kellene hallgatniuk". Emlékeztetett: 1999-ben ennél lényegesen nagyobb hiány mellett az akkori miniszterelnök és Matolcsy György azt mondta, abból semmire nem lehet következtetni.

Veres János volt a probléma?

A bejelentés - és a megnyert első forduló - utáni interjúkban és beszédekben sem esett szó az ország előtt álló nehézségekről. A reformokról és "a legizgalmasabb politikai négy évről" viszont beszélt Gyurcsány Ferenc. (Utóbb persze többször is elhangzott kormányzati oldalról, hogy az újságolvasó és tájékozott választók tudhatták, hogy kiigazításra van szükség, tehát csak magát okolhatja, akit megleptek az Új Egyensúly Program bejelentései.)

Április 21-én a 168 órában a kormányfő egyik kedvenc témáját fejtegeti: a baloldaliságot. "Magyarországon az elmúlt tizenöt évben, a rendszerváltás alapstruktúrájának Antall József-i megteremtését követően lényegében két markáns politika vált meghatározóvá. A baloldalon a szakszerűség, a racionalitás - Horn Gyulához és Medgyessy Péterhez is köthetően. A másik a 'vizionáló' jobboldal, amely nagyjából 2000-ig a modern konzervativizmus irányába tartott, aztán a bezárkózó populista politikában látta meg a hatalom megszerzésének eszközét. Ám a kettő közül egyik sem versenyképes. Úgy vélem: a mostani választással egy modern patrióta politika előtt nyílhat meg az út." Érdekes fejlemény, hogy utóbb a "racionális" Medgyessy Péterhez kötődő osztogatás lett az egyik fő oka a kialakult gazdasági helyzetnek.

Szintén ezen a napon a Nap-keltében igen egyértelműen fogalmazott: "nem a gazdaság, hanem a Fidesz van válságban", hiszen a költségvetési adatok nyilvánosságra hozatala után a forint nem gyengült, a Budapesti Értéktőzsde indexe nem csökkent, és az elemzői várakozások szerint a jegybank sem fog kamatot emelni. Nagyjából ezekre az adatokra számított mindenki - fűzte hozzá.

A miniszterelnök a költségvetési adatokról elmondta: van egy nagyon jó első két hónap, van egy harmadik, amelyben nagyobb a hiány. Hozzátette: az adatokat közösen elemezni kell, hogy melyek ezekben az egyszeri hatások, és melyek azok, amelyek valamire figyelmeztetnek bennünket, ez a munka zajlik.

Arra az újságírói felvetésre, hogy a Fidesz azt mondja, olyan programja van, amellyel ezt meg tudja akadályozni, Gyurcsány Ferenc közölte: ma a Fidesznek nincsen miniszterelnök-jelöltje, és nincsen programja sem, mert visszavonta. Hozzátette: "majd jönni fog Bod Péter Ákos, aki a Fidesz csütörtöki rendezvényén is felszólalt, és azt mondta, hogy itt nem lehet mást tenni, mint radikális megszorításokat".

Annak, hogy a kampányban tett ígéretekből nem lett realitás, az óriási államháztartási hiány az oka. Az a mai napig nem tisztázott, hogy a kormány pontosan mikor szembesült a valódi adatokkal. Volt időszak, amikor a sajtó Veres Jánosra mutogatott, mondván, a kormányfő jóhiszeműen kampányolt, miközben a Pénzügyminisztérium félreszámolt/eltitkolta a valós adatokat az államháztartási hiányról.

Mindenki hallgatott

Az ezermilliárdos "tévedésről" azonban a frakció azt a verziót ismeri, hogy már 2005 végén nyílt titok volt a valós helyzet, de alárendeltek mindent a választási győzelemnek, hallgatott mindenki. Veres János is azt állította, ő jelezte a problémákat, azonban a miniszterelnök és a kormány is néma maradt, tehát nem az ő felelőssége a hiány mértéke

Hogy Gyurcsány Ferenc miért csúsztatott - pontosabban, hogy őt idézzük: "Nem hazudtam, de nem bontottam ki az igazság minden részletét" -, arra ő azt a magyarázatot adta június 28-án a Népszabadságban, hogy "ha a költségvetés ügyei kerülnek a kampány centrumába, akkor semmiről nem beszélhetünk, amit a ciklusban meg akarunk és meg is fogunk csinálni".

Később, a balatonőszödi botrány kirobbanása után azt írta blogjában: "nem hittem meggyőző erőmben, képességemben, és nem voltam biztos a választók bölcs belátásában sem. Aggodalmamat csak fokozta Merkel német kancellár asszony esete. (...) Addig magyarázta a választási kampányban a kiigazítás és a reformok szükségességét, amíg majdnem elbukta a választásokat (...). Persze mondhatják, hogy akkor is, az erkölcs az erkölcs. Ez igaz. De muszáj megkérdeznem: politikusként ahhoz kellett volna asszisztálnom, hogy előkészítsem azok kormányzását, akik nemcsak nem kívántak (és ma sem kívánnak) szembenézni a tévhitek és tévítéletek súlyos örökségével, de még mindig erre építik politikájukat? Ugye emlékeznek azokra az orbáni kijelentésekre, hogy meg lehet állítani a gázárak növekedését a határnál, vagy éppenséggel arra, miszerint nem azt kell kérdezni, hogy mit tehetünk mi a nemzetért, hanem éppen ellenkezőleg, azt, hogy mit tehet értünk a haza."
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: konzervativizmus, világgazdaságnak, szerepvállalását, igazságossággal, adócsökkentések, államháztartási, megszorításokat, figyelmeztetnek, fellendítésének, népszabadságban, családtámogatás, ezermilliárdos, miniszterelnök, rendszerváltás, adócsökkentési, megszerzésének, nyilvánosságra, középpontjában, magyarországon, baloldaliságot, finanszírozott, adócsökkentést, legizgalmasabb, megismeréséhez, fejlesztéseken, kiigazításokat, adótörvényeket, szükségeltetik, szükségességét, végrehajtották, politikusoktól, kampányígérete, kijelentésekre, csökkentésében, államreformról, százalékpontot, második Gyurcsány-kormány, jeles alkalomra, kampány során, adócsökkentések kormánya, autós kampányfilmben, film ezzel, mondattal zárult, ötéves adócsökkentési, kommunikáció középpontjában, országba áramló, igazságossággal párosítottak, államháztartási hiány, újságíró áfaemelésre, szerző tovább, gazdaság fellendítésének, miniszterelnök arról, Egyensúly Program, Gyurcsány Ferenc, Batiz András, Orbán Viktor, Gyurcsány Ferenccel, Matolcsy György, Veres János, Antall József-i, Horn Gyulához, Medgyessy Péterhez, Budapesti Értéktőzsde, Péter Ákos, Veres Jánosra, Hogy Gyurcsány Ferenc,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mindenünk, amink van, amit sze...  Jékely Zoltán: Szent György-k...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jékely Zoltán: Szent György-k...  Paul David Tripp Április 23  Bella István: Zsoltár  Facebookon kaptam  Nagyon furcsa szeretni valakit...  képre írva  Facebookon kaptam  Fodor Ákos költő,  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  A fák lelke  képre írva  A világnak égető szüksége van ...  Beney Zsuzsa - Álom  Föld napja április 22  A világnak égető szüksége van ...  A hét szűk esztendő  Facebookon kaptam  Búzaszentelés  Idézetek a barátságról  Gondolatok az életről és szere...  Paul David Tripp Április 23  Facebookon kaptam  A végzet az  S a dalok tanulsága  Mindenünk, amink van, amit sze...  Facebookon kaptam  Emlék  A hét szűk esztendő  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Egyszerűen  Lábad nyomát megőrzi a föld.  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 23  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 24  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  próbáljuk ki az őszinteséget  Muratáj  Tehetségtelen gyerek nincs.  A fenyő nem szép fa, (...)  Kamarás Klára : Leszünk-e...?  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Egyszerűen  Palóc Grand Canyon  Szép estét  Emlék  Föld napja április 22  Nagyon furcsa szeretni valakit...  Facebookon kaptam  Ünnepelj csak  Volt egy...  Amit átélünk,  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Beney Zsuzsa - Sirató  Ma a legtöbb civilizált ember ...  Facebookon kaptam  Pocsai Piroska - NE SIESS!  Nagyon furcsa szeretni valakit...  Facebookon kaptam  A végzet az  Emlék  Jó éjszakát  Irgalom és ítélet  A keserű igazság  Nehezen engedem  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Ez a jó az alvásban.  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Kamarás Klára : Leszünk-e...?  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Környezetvédelem  A világnak égető szüksége van ...  S a dalok tanulsága  Mindenünk, amink van, amit sze...  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
második Gyurcsány-kormány, jeles alkalomra, kampány során, adócsökkentések kormánya, autós kampányfilmben, film ezzel, mondattal zárult, ötéves adócsökkentési, kommunikáció középpontjában, országba áramló, igazságossággal párosítottak, államháztartási hiány, újságíró áfaemelésre, szerző tovább, gazdaság fellendítésének, miniszterelnök arról, csak azért, szociális kiigazításokat, következő időszakban, költségvetési hiány, költségvetési hiányt, tempót kell, viszonylag tartós, állam szociális, elmúlt időszakban, előttünk álló, választások előtt, adók kapcsán, családtámogatás terén, megkezdett lépéseket, választások másnapjára, miniszterelnök azzal, dátumot januárban, ellenzéki aggodalmakat, magyar gazdaság, akkori miniszterelnök, megnyert első, ország előtt, legizgalmasabb politikai, kormányfő egyik, elmúlt tizenöt, modern konzervativizmus, bezárkózó populista, hatalom megszerzésének, kettő közül, mostani választással, modern patrióta, kialakult gazdasági, költségvetési adatok, elemzői várakozások, adatokra számított, költségvetési adatokról, adatokat közösen, egyszeri hatások, munka zajlik, újságírói felvetésre, kampányban tett, óriási államháztartási, kormány pontosan, valódi adatokkal, sajtó Veres, kormányfő jóhiszeműen, valós adatokat, államháztartási hiányról, verziót ismeri, valós helyzet, választási győzelemnek, hiány mértéke, igazság minden, magyarázatot adta, költségvetés ügyei, kampány centrumába, balatonőszödi botrány, választók bölcs, választási kampányban, reformok szükségességét, orbáni kijelentésekre, gázárak növekedését, konzervativizmus, világgazdaságnak, szerepvállalását, igazságossággal, adócsökkentések, államháztartási, megszorításokat, figyelmeztetnek, fellendítésének, népszabadságban, családtámogatás, ezermilliárdos, miniszterelnök, rendszerváltás, adócsökkentési, megszerzésének, nyilvánosságra, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 6073
  • e Hét: 20303
  • e Hónap: 31414
  • e Év: 184910
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.